Mercredi, 8 De Avril De 2020
Carretera de Lleida, 21, Organyà - 25794
Tèlèphone: 973383007 Fax: 973383536

Tourisme

El Parapent

Foto

La muntanya del Cogulló, al nord del terme, és un lloc ideal per llençar-se en ala de pendent, o parapent. Les característiques atmosfèriques de la plana d'Organyà converteixen l'indret en un autèntic paradís per als amants d'aquest esport d'aventura. Si us hi voleu iniciar, a les diverses ESCOLES DE VOL D'ORGANYÀ podreu adquirir els coneixements teòrics i pràctics que us permetran gaudir d'emocions amb les màximes garanties de seguretat.

ESCOLES DE VOL D'ORGANYÀ
+info fent clik aquí o al telèfon (+34) 639 33 04 06 (Empresa: PARAPENT ORGANYA)

+info fent clik aquí o al telèfon (+34) 633 21 71 41 (Empresa: VOLAR EN PARAPENTE)

+info fent clik aquí o bé al telèfon (+34)626319949 (Empresa: ORGANYA XPERIENCE)

Ruta dels Dòlmens

Foto

La ruta s'inicia a Organyà, on s'accedeix des de la Seu d'Urgell per les carreteres N-260 i C-14 en direcció a Coll de Nargó. Se surt del poble per la carretera que porta a Cabó, cap a l'oest, per prendre de seguida, a esquerra, la de Montanissell. Davant s'alça el penyal de Santa Fe, amb l'ermita del mateix nom dalt de tot.

Ruta dels dòlmensMés endavant s'agafa una pista que surt a la dreta i s'arriba dalt d'un turonet. A la dreta hi ha el primer megàlit dels set que veurem al llarg de la ruta; és el dolmen del Serrat de les Cobertrades, no gaire ben conservat. Des d'aquí s'albira una àmplia panoràmica d'Organyà. Es continua planerament per la pista entre conreus i boscos fins a trobar a la dreta el desviament cap al dolmen de Colomera (km 3), que es troba dins d'una roureda a cinquanta metres. És el més ben conservat de la vall de Cabó i de l'Alt Urgell.

Més enllà s'accedeix al trencall del dolmen del Serrat de Malpàs. Queda a 100 metres, vora la pista que marxa a la dreta. És ben indicat. Es continua el trajecte i s'ascendeix per la pujada de l'Oliva. Se segueix cap a ponent per una zona més planera envoltada de conreus, amb el tossal Alt i el tossal de Pomajor a dreta. De seguida es troba una desviació que duu al Vilar: aquesta via opcional fa drecera i permet veure els dòlmens de Pedracabana i de l'Oliva, on el trajecte arribarà més tard. L'itinerari segueix per la pista i travessa les llaus de Boixadera i les Maçanes fins a arribar a Cabó. S'entra al poble pel camí de Senyús, vorejant Cal Simon i Cal Bullich.

Una vegada a Cabó es puja per l'esquerra a l'ermita romànica de Sant Serni. Després cal anar fins a la plaça del poble i contemplar una font monumental dedicada a la pubilla Arnaldeta Caboet. Se segueix en direcció oest per una pista que puja pel costat de Can Pui i deixa enrere el molí de la Carrabina i les restes de Favà, que fou una important casa al segle IX. Més enllà es topa amb el dolmen del molí de Favà, que ha estat reconstruït. La font de la Caixa queda més amunt, sota uns pollancres; per accedir-hi cal seguir la pista, creuar el barranc, baixar a l'esquerra i girar pel primer camí de la dreta. En aquest punt es desfà el camí fins a tornar de nou a Cabó, des d'on es continua per la carretera d'Organyà.

Transcorregut un quilòmetre, a Can Boixadera es troba el dolmen del Clot de les Canyes. De seguida s'arriba al Vilar i, travessant el pont, a la font del Capellà. Més tard cal deixar la carretera i agafar, després d'una alzina, un desviament a mà dreta. De seguida s'acaben uns camps de conreu i se segueix, deixant la bicicleta, per un caminoi indicat cap al dolmen de Pedracabana. Es torna a la carretera, es passa la casa de l'Oliva i es continua fins a girar, després d'uns revolts, per una pista de la dreta que porta al dolmen de l'Oliva. Es recomana tornar a deixar la bicicleta i arribar a aquest dolmen caminant pel camí indicat. Es retorna a la carretera i es fa cap a la bassa de l'Ametlla. Poc després s'arriba al Pujal i, de seguida, s'és de nou al punt de sortida de l'excursió, a les portes d'Organyà.

Recorregut a fer, recomanablement, en BTT o a peu. Llarguet però sense grans dificultats per la vall de Cabó, amb els seus dos grans atractius: el paisatge i les construccions megalítiques de la vall.   (SI FEU "CLICK" EN AQUESTA INFORMACIÓ PODREU ANAR AL WEB DEL PARC DEL SEGRE)

Ruta de Santa Fe

Foto

Distància:    6 km
 Desnivell:    639 m
 Senyalització:        senyalitzada
 Durada:    2 h 15 min

Si voleu gaudir d'una excursió que, sense ser llarga ni curta, posa a prova les vostres forces, i contemplar alhora una bella panoràmica sobre Organyà i la vall del Segre, la pujada a Santa Fe (1209 m) és del tot recomanable.


El penyal de Santa Fe és la punta més oriental d'una de les carenes que es desprenen de la serra de Sant Joan que, d'est a oest, enllaça amb la serra de Carreu i uneix l'Alt Urgell amb el Pallars Jussà.

La ruta s'inicia a Organyà, on s'accedeix des de la Seu d'Urgell per les carreteres N-260 i C-14 en direcció a Coll de Nargó.

Sortirem d'Organyà per un camí que passa entre camps i prats, acompanyant-nos des de bon començament el penyal de Santa Fe, amb l'ermita dalt de tot, punt al qual hem d'arribar. Passem una casa de pagès, la Borda, i per un corriol que discorre a la vora d'un reguer arribem a la carretera de Montanissell. La travessem i ens endisem al bosc. Creuem tres cops la pista que puja a coll Marí, on arribarem més tard. Des de coll Marí gaudirem de la primera vista panoràmica sobre Organyà.
Continuem pel camí, ara més ample, que va guanyant alçada amb el roc de Narieda presidint-ho tot. Passarem a fregar de la roca. Aviat el camí ens porta cap a l'obaga, i la vall de Cabó es comença a dibuixar davant nostre. Després d'uns últims revolts arribem al collet dels Prats, des d'on ja es comença a endevinar l'àmplia panoràmica que es veu des de Santa Fe. Però fem un últim tros de camí i, en deu minuts, serem dalt de tot, on, a part de les grans vistes que s'albiren, podrem contemplar també l'ermita de Santa Fe, punt de trobada en aplec de la gent d'Organyà i dels pobles del voltant el dilluns de Pasqua Granada. Es torna pel mateix camí.

Si premeu la imatge, hi trobareu el mapa de la ruta

+informació fent "clik" aquí
 

chercheur

Mairie
Toutes les administrations

En Relief

Plan du site